fbpx

Wat is een goede Interne Linkstructuur?

augustus 27, 2023
Interne linkstructuur verwijst naar de manier waarop webpagina’s binnen een website met elkaar verbonden zijn. Een goed doordachte interne linkstructuur is essentieel voor een effectieve zoekmachineoptimalisatie (SEO) en voor het bieden van een gebruiksvriendelijke ervaring voor bezoekers. Hier gaan we dieper in op wat een goede interne linkstructuur kenmerkt en waarom het zo belangrijk is.

Kenmerken van een Goede Interne Linkstructuur

1. Logische Hiërarchie

Een website moet een duidelijke en logische structuur hebben, te beginnen bij de homepage en vertakkend naar hoofdcategorieën, subcategorieën en individuele pagina’s. Dit helpt gebruikers en zoekmachines de relatie en het belang van elke pagina te begrijpen.

2. Gebruik van Ankerteksten

Ankertekst is de zichtbare, klikbare tekst in een hyperlink. Goede ankerteksten zijn beschrijvend en geven een idee van wat de bezoeker kan verwachten wanneer hij op de link klikt. Vermijd vage termen zoals “klik hier” en gebruik in plaats daarvan relevante woorden die de inhoud van de doelpagina beschrijven.

4. Prioriteit voor Belangrijke Pagina’s

Belangrijke pagina’s, zoals die welke converteren of essentiële informatie bevatten, moeten meer interne links hebben die ernaar verwijzen. Dit stuurt zowel gebruikers als zoekmachinesignalen over hun belang.

6. Gebruik van Broodkruimelnavigatie (breadcrumb navigation)

Broodkruimelnavigatie is een reeks horizontale links die bezoekers helpt hun locatie op de website te begrijpen en eenvoudig terug te navigeren naar bovenliggende secties.

Waarom is een Goede Interne Linkstructuur Belangrijk?

  • Gebruikerservaring: Een doordachte linkstructuur maakt het gemakkelijk voor bezoekers om relevante informatie op je site te vinden en erdoorheen te navigeren.
  • Verdeling van Pagina Autoriteit: Interne links verdelen de autoriteit (ook wel ‘link juice’ genoemd) over de website. Dit kan helpen om de SEO-prestaties van individuele pagina’s te verhogen.
  • Verbeterde Indexering: Een coherente linkstructuur helpt zoekmachines om je site efficiënter te crawlen en te indexeren.

Conclusie

Een goede interne linkstructuur is niet alleen essentieel voor SEO, maar ook voor het bieden van een waardevolle en gebruiksvriendelijke ervaring aan je bezoekers. Door aandacht te besteden aan de interne verbindingen van je website, zorg je ervoor dat zowel bezoekers als zoekmachines je content gemakkelijk en effectief kunnen vinden en gebruiken.